САМО ОНЗИ, КОЙТО ОСЪЗНАТО МОЖЕ ДА КАЖЕ ДА“ НА СИЛАТА НА

...
САМО ОНЗИ, КОЙТО ОСЪЗНАТО МОЖЕ ДА КАЖЕ ДА“ НА СИЛАТА НА
Коментари Харесай

Демонът на вътрешния глас представлява едновременно висша опасност и незаменима помощ – КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ

САМО ОНЗИ, КОЙТО ОСЪЗНАТО МОЖЕ ДА КАЖЕ „ ДА “ НА СИЛАТА НА ВЪТРЕШНОТО СИ ПРИЗВАНИЕ, съдебна експертиза ПРЕВРЪЩА В ЛИЧНОСТ; КОЙТО ОБАЧЕ Й съдебна експертиза ПОДЧИНЯВА, БИВА УВЛЕЧЕН ОТ СЛЕПИЯ ХОД НА СЪБИТИЯТА И УНИЩОЖЕН.

Величието и изкупителният героизъм на всяка същинска персона се състои в това, че сама се принася в жертва на своето предопределение със съзнанието, че изважда на бял свят в своята самостоятелна реалност това, което, несъзнавано от групата, би я довело единствено до крах.

Един от най-блестящите образци за живот и за смисъл на личността, който е съхранила историята, откриваме в личността на Христос .

В християнството /между другото единствената вяра, преследвана от римляните/ се образува антиподът на римската фикс идея за великолепие, присъща освен на Цезар , само че и на всеки римлянин.

Противоречието личи на всички места където се сблъскват култът кам Цезар и християнството. Както знаем обаче от намеците на евангелистите за душевните процеси в личността на Христос , това несъгласие изиграва решаваща роля и в душата на създателя н християнската вяра.

Разказът за изкушенията в пустинята ясно демонстрира каква душевна мощ има Христос – там той е изкушаван от дяволската мощ на актуалната му логика на психиката.

Дяволът е обективно-психичното, в чийто плен са всички нации в Римската империя; по тази причина той дава обещание на Исус всички земни царства, като че ли има намерение да го направи Цезар .

Следвайки вътрешния глас на своето предопределение и предназначение, Исус непринудено се подлага на нападките на имперското безумство, обзело всички – и спечелили и победени.

Така той познава природата на обективно-психичното, което излага на премеждия целия свят и поражда блян по освобождение, прочут и на езическите поети.

Исус не потиска и не оставя да бъде подтиснат от тези душевни нападки, които умишлено самичък поема върху себе си, а ги асимилира. Така господстващият над целия свят Цезар е сменен от духовно царство, а imperium Romanium – от универсалното отвъдно Божие царство.

Докато целият юдейски народ чака като избавител един също толкоз враждебен и политически деятелен воин, Христос извършва месианското си предопределение не толкоз в името на своята нация, колкото на целия римски свят, като напомня на хората остарялата истина, че където доминира силата, няма обич, а където владее любовта, силата няма място.

Религията на любовта е цялостната психическа диаметралност на демоничния фетиш на римляните към силата.

Уникалният живот на Христос се е трансформирал в заветен знак, тъй като е психически първообраз на единствения логичен метод на живот, а точно на живот, който се стреми към самостоятелното, ще рече безспорното и абсолютно реализиране на личния вътрешен закон.

Обожествяването на Исус , както и това на Буда , не ни учудва, а изрично потвърждава голямата полезност, която хората придават на тези герои, а с тях и на идеала за образуването на личността.

И в случай че през днешния ден се основава усещане, че сляпото и разрушително превъзходство на безсмислените групови сили е изтикало на назад във времето идеала на личността, това е единствено краткотрайна опозиция против превъзходството на историята.

Дори болшевизмът, който е последна форма на радикализъм, балсамира Ленин и трансформира Карл Маркс в избавител. Идеалът на личността е неотменима нужда на човешката душа и бива защитаван толкоз по-фанатично, колкото по-неподходящо олицетворение е получил.

Дори култът към Цезар е бил изопачен фетиш към личността, а модерното протестанство, чиято сериозна теология от ден на ден разклаща вярата в божествеността на Христос , намира последно леговище в личността на Исус .

Да, по този начин наречената от нас „ персона “ фактически е обгърната във великолепие и загадъчност. Всичко, което можем да кажем за нея, е незадоволително и несъответстващо и непрекъснато съществува заплаха диалогът да се изгуби в празно и фанатизиращо бърборене.

Дори самото разбиране за персона е толкоз неясно и зле дефинирано в ежедневната приложимост, че мъчно ще се намерят двама души, които да го схващат по един и същи метод.

Така както значимата персона оказва освобождаващо, избавително, преобразуващо и лечебно влияние върху обществото – раждането на личността работи лечебно на индивида – като че ли някой загубен в заблатени ръкави приток още веднъж открива своето корито, или камък, който е лежал върху никнещо семе, бива отместен и стръкът може да стартира естествения си напредък.

Вътрешният глас е гласът на един по-пълноценен живот, на едно по-широко и всеобхватно схващане. Тъй като образуването на личността е равнозначно на потенциране на съзнанието, в митологичен смисъл раждането на героя съответствува със символичното прераждане на слънцето.

По същото причина множеството герои имат свързани със слънцето атрибути, а мигът на раждане на личността им се назовава прояснение.

Страхът, който множеството хора изпитват пред вътрешния глас, не е толкоз хлапашки, колкото може да ви се стори.

Съдържанията, с които си има работа лимитираното схващане, не са по никакъв начин безвредни, както демонстрира класическия образец с живота на Христос или също толкоз показателно прекарване на Буда с демона Мара , а по предписание крият характерна заплаха, друга за всеки субект.

Вътрешният глас нормално ни носи нещо недобро и даже зло. Това е по този начин по нужда, защото човек нормално има по-ясно схващане за добродетелите си, в сравнение с за пороците – от положителното се страда по-малко в сравнение с от злото.

Вътрешният глас показва злото по подвеждащо безапелационен метод, с цел да ни накара да му се подчиним. Ако не го сторим, нищо в това видимо зло не прониква в нас и не може да се извърши никакво обновяване и излекуване.

Когато Азът изцяло се подчини на вътрешния глас, тогава всичките му наличия работят като демони, което води до неизбежна злополука.

Ако Азът обаче бъде зависещ единствено частично и посредством себеутвърждаване се избави от цялостно усвояване, тогава той може да асимилира вътрешния глас и се оказва, че злото, което този глас носи, е зло единствено видимо, а в действителност е източник на излекуване и прояснение.

Вътрешният глас е „ луциферичен “ в най-строгия и еднопосочен смисъл на думата и по тази причина слага индивида пред крайни морални решения, без които той в никакъв случай не би се издигнал до положение на цялостна осъзнатост и не би се трансформирал в персона.

Във вътрешния глас по непонятен метод са смесени най-низкото и най-висшето, най-хубавото и най-гнусното, най-истинното и най-измамното – същинска зейнала пропаст от комплициране, заблуди и обезсърчение.

Смехотворно е, несъмнено, когато гласът на всеблагата и в същото време всепоглъщаща природа бива упрекван в разбойничество. Ако ни наподобява най-вече злобен, това е най-много поради остарялата истина, че положителното постоянно е зложелател на по-доброто. Глупаво би било да не се придържаме към обичайно считаното за положително, когато това е допустимо. То както споделя Фауст :

Ако реализираме в този свят положително,

Измама и неистина е към този момент по-доброто!

Доброто обаче не е постоянно такова, тъй като другояче не би имало нищо по-добро. За да пристигна по-доброто, положителното би трябвало да си отиде. Затова и Майстер Екхарт споделя:

Бог не е добър, другояче би могъл да е по-добър.

Има времена в историята, когато нещо положително би трябвало да си отиде, заради което призваното да го смени изначало наподобява зло. Цитираната нагоре мисъл демонстрира какъв брой рисково е даже единствено докосването до тези проблеми; какъв брой елементарно единствено би могло да се промъкне злото под предтекст, че е по-добро!

Който обаче не може да изгуби живота си, няма и да го резервира.

Раждането и животът на героя постоянно са в заплаха. Типични образци за това са змиите на Хера , които заплашват кърмачето Херакъл , питонът, който ще се опита да попречи на раждането на бога на светлината Аполон , избиването на младенците във Витлеем.

Формирането на личността е рисковано начинание и е трагично, че таман демонът на вътрешния глас съставлява по едно и също време висша заплаха и незаменима помощ. Трагично е, само че е разумно. Естествено, че е по този начин.

Можем ли да укоряваме човечеството и доброжелателните пастири на стадото или загрижените татковци за това, че издигат защитни стени, измислят безапелационни мечти и предлагат проходими пътища, които се вият сред пропасти?

В последна сметка воин, лидер и избавител е оня, който открива нови пътища към по-голяма сигурност. Бихме могли да оставим всичко постарому, в случай че не се постановяваше да открием този път и човечеството не трябваше да търпи неимоверни премеждия, до момента в който не го открие.

Неоткритият път в нас е жива психологична действителност, която класическата китайска философия назовава „ дао “ и съпоставя с воден поток, непреклонно пробиващ си път към своите цели.

Да бъдеш в дао значи реализирано съвършенство, целокупност, изпълнено предопределение, начало, цел и цялостно реализиране на присъщия на нещата битиен смисъл.

Личността е дао.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР